Många äldre som behöver plats på ett äldreboende har svårt att röra sig och sitter isolerade hemma, menar skribenten.
Många äldre som behöver plats på ett äldreboende har svårt att röra sig och sitter isolerade hemma, menar skribenten. Bild: Pontus Lundahl/TT

Tyvärr går ideologi före de äldres behov

Flera politiker på vänsterkanten borde välkomna de privata alternativen i stället för att motarbeta dem, skriver signaturen Tänk om gör rätt.

ANNONS

Läser i torsdagens tidning att fler äldre får välja privat boende och att äldrenämndens ordförande, Marina Johansson (S), konstaterar att de då måste lägga ner två kommunala boenden. Jag tycker att hon och andra politiker resonerar helt fel.

Min svärmor och några kamraters föräldrar har stora behov av att få plats på ett äldreboende av olika anledningar som konstaterats av sjukvårdspersonal. Trots det får vi alla höra från personer inom äldrenämnden att kön i nuläget har fler än 400 äldre. För att få en plats behöver man nästan vara dement eller ”nära döden”. Detta måste betyda att kommunens äldreboenden är smockfulla och har långa köer! Det skapar frustration och ångest hos de äldre som är i behov av en plats på ett äldreboende.

ANNONS

En annan aspekt är att många av de äldre som behöver plats på ett äldreboende är så fysiskt dåliga att de inte kan ta sig ut från sitt hem. Många har även dålig hörsel och syn vilket resulterar i få kontakter med vänner och anhöriga. De blir kort och gott väldigt isolerade och mår både psykiskt och fysiskt dåligt av det.

Enligt uppgifter vi fått från personal inom äldreomsorgen har de rödgröna av ideologiska skäl inte avsatt pengar för att köpa in det antal platser som det finns behov för och därför nekat plats på privata boenden trots att det finns lediga platser där. Tyvärr går ideologi före de äldres behov.

Flera politiker i äldrenämnden borde välkomna de privata alternativen i stället för att motarbeta dem, då det finns ett stort behov av de platser och tjänster de erbjuder. Att neka äldre och sjuka plats som finns gör att de mår mycket sämre.

Tänk om och gör rätt

LÄS MER:Tre stiftelser hotas av nedläggning – igen

LÄS MER:Äldreboendet i Hovås har Göteborgs nöjdaste hyresgäster

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS