©SCANPIX SWEDEN Tyska soldater åker i godsvagnar genom Sverige, från Norge till Tyskland under slutet av andra världskriget (1944). Till vänster en svensk soldat under ett uppehåll i Skåne.
©SCANPIX SWEDEN Tyska soldater åker i godsvagnar genom Sverige, från Norge till Tyskland under slutet av andra världskriget (1944). Till vänster en svensk soldat under ett uppehåll i Skåne. Bild: TT

Tyskland hade en övermäktig krigsmakt

Samlingsregeringens beslut under andra världskriget kan man ju ha olika åsikter om, men det betyder ju inte att det satt nazister i den svenska regeringen, skriver Pelle Berglund i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Replik

14/4 Jag förstår norrmännens ilska efter Carl Bildts uttalande

Socialdemokraterna måste gör upp med sitt nazistiska förflutna, skriver Marie Myrhage i sin insändare. Motivet ska vara att man inte gick i krig mot Tyskland under andra världskriget. Detta påstående är ju helt taget i luften. Hela arbetarrörelsens historia har präglats av kamp mot yttersta högern och yttersta vänstern.

Under andra världskriget hade vi i Sverige en samlingsregering med representanter för alla dåvarande riksdagspartier utom kommunisterna, som ju på den tiden genom ”Komintern” var Sovjetlojala och därför inte ansågs pålitliga. Den svenska samlingsregeringen tvingades till eftergifter för att undvika krig och sannolikt invasion av Sverige. Tyskland hade en övermäktig krigsmakt. Dessa historiska beslut kan man ju ha olika åsikter om, men det betyder ju inte att det satt nazister i den svenska regeringen. Man gjorde helt enkelt en säkerhetspolitisk bedömning.

ANNONS

Det är slarvigt och historielöst att påstå något annat.

Pelle Berglund

LÄS MER:Kan bli straffbart att förneka Förintelsen

LÄS MER:Recension: ”Landet utanför – Del 2” av Henrik Berggren

LÄS MER:Min farfars öde i Förintelsen var länge gömt i en förbjuden bok

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS