Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fria ord: Tygmasker förbygger Covid-19 i skolan

Sverige är ett av få länder där barn inte uppmanas bära munskydd i skolan, skriver insändaren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Barn brukar få milda symtom smittade av SARS-CoV-2. Det har medfört att man inte skyddat barnen mot MIS-C (Mulitsystem iInflammatory Syndrome in Children) efter en infektion med Covid-19. Den sena reaktionen, som kan vara livshotande, uppträder 4–6 veckor efter infektion med hög feber under flera dagar och en attack på kroppens egna protein. Dessutom har långtidscovid hos barn blivit en helt ny diagnos.

Över 2 700 utbrott har skett på skolorna runt om i landet fram till juni 2021 enligt föreningen Covid-19 skola och barn.

Sverige är ett av få länder där barn inte uppmanas bära tygmask/munskydd i skolan. Grundskolan har blivit den vanligaste platsen för Coronautbrott.

Trots att Pfizer-BioNTech vaccin är godkänt för barn från 12 år har Folkhälsomyndigheten ännu inte fattat beslut att rekommendera vaccinet till barn.

Just nu sprids den nya deltavarianten. Den är ca 60 procent mer smittsam än tidigare varianter och även den kan orsaka allvarlig sjukdom bland barn. Antalet nya fall av Covid-19 kan därför stiga snabbt när barnen är tillbaka i skolan. De viktigaste förebyggande åtgärderna är att vaccinera barn från 12 år och att icke fullvaccinerade barn använder tygmasker i flera lager bomullstyg i skolan. Gäller även lärare. Tygmasken förebygger spridning av Covid-19.

De engångsskydd som Folkhälsomyndigheten rekommenderar är av flera skäl olämpliga. De är avsedda skydda andra mot bakterier och inte virus. Engångsskydden skräpar ned och lämnas inte till plaståtervinning. Ett ändamålsenlig skydd är tillverkat i minst tre lager bomullstyg som suger upp fukt från utandningen och kan tvättas och därmed återvinnas många gånger. Dessutom bromsar bomull smitta bättre än syntet när den blir fuktig.

Tips: Om barnen själva får tillverka egna masker i coola mönster ökar sannolikt användningen. Den skräddarsydda masken får en bättre passformen mot ansiktet.

Krister Forsberg

Skyddsingenjör

Lidingö