Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Jon Olav Nesvold
Bild: Jon Olav Nesvold

Tygkassen mycket bättre än sitt rykte

Den ”sanning” som säger att man behöver använda en tygkasse 20 000 gånger för att kompensera en plastpåse stämmer inte, skriver signaturen Kjell.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Den livscykelanalys (LCA) som gjordes i Danmark och som visade att tygkassen skulle vara 20 000 gånger sämre för miljön än plastkassen är missvisande. Det framgår av en debattartikel som Lovisa Berglund, infrastruktur- och energipolitisk talesperson för Grön ungdom, har skrivit i Dagens ETC 4/2 2020.

Bland annat har LCA-analysen utgått ifrån att påsens volym skulle vara 22 liter och kunna bära 12 kg. Då den aktuella tygkassen endast rymde 20 liter, behövdes det två tygkassar för att klara kravet på 22 liter. Då är det klart att det blir ett missvisande resultat. Om volymen i stället justerats ner till 20 liter och bärförmågan i stället ökats till 13 kilo, så hade resultat blivit 5 000 (då man nu skulle behöva en tygkasse men två plastpåsar eftersom plastpåsar klarar max 12 kilo.) En stor skillnad i resultat, men en liten skillnad i vad som testats.

Används tygkassen dessutom till annat än att bära hem varor från affären så kan det räcka med att använda tygkassen 37 gånger för att den ska kompensera en plastpåse.

Sedan kan man välja olika kategorier av miljöpåverkan vid en LCA. Den danska studien fokuserade på nedbrytningen av ozonlagret. Hade de lagt tyngdpunkten på koldioxidutsläpp, så hade siffran enligt Lovisa Berglund i stället hamnat på 150.

Det är en avsevärd skillnad och med tanke på att så mycket fokus ligger på att få ned koldioxidutsläppen, så är tygkassen ett bra alternativ i sammanhanget.

Används tygkassen dessutom till annat än att bära hem varor från affären så kan det räcka med att använda tygkassen 37 gånger för att den ska kompensera en plastpåse. Stor skillnad mot de 20 000 som får flera att tveka inför tygkassar.

Kjell