Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Ludvig Thunman / TT
Bild: Ludvig Thunman / TT

Tullverkets personal bakbundna

I den mån dessa stöldligor agerar rationellt blir säkert Sverige ett förstahandsval för stöldturnéer, skriver Björn Gustafsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vår justitieminister Morgan Johansson tyckte häromdagen att Polen borde göra mera för att hindra polska stöldligor att komma till Sverige. Själv har han ännu inte bidragit med särskilt mycket i den vägen.

Fortfarande står Tullverkets personal bakbundna och ser på när tjuvgodset förs ut ur Sverige. Jag trodde att det möjligen fanns ett EU-direktiv som försvårar ett ingripande. Jag sände därför en fråga till tullverken i Tyskland och Sverige hur de agerade vidd misstänkt utförsel av stöldgods.

Tyska Tullverkets svar var att de har exakt samma befogenheter vid in- som utresa och självfallet ingriper.

Svenska Tullverkets svar var som följer: ”Vi får göra utgående kontroller men vi har inte befogenheter att göra utgående kontroller om misstanken är stöldgods”.

I den mån dessa stöldligor agerar rationellt blir säkert Sverige ett förstahandsval för stöldturnéer.

Björn Gustafsson

Alingsås