Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Daniel Molund

Trix räddar inte våra fjärilar

Mångfalden har försvunnit och gift släpps ut i det fria utan någon som helst begränsning. Jordbruket måste bli mer ekologiskt och tänka mer småskaligt om vi vill ha våra insekter tillbaka, skriver Johan Åberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I dag överöses vi med tips och trix om hur vi vanliga människor ska hjälpa våra stackars insekter som blir färre och färre. Vi ska bygga insektshotell, göra ängar av våra gräsmattor och ställa ut insektsbad. Flera föreningar och organisationer satsar stenhårt på att få befolkningen att bli mer insektsvänliga.

Detta är jättebra, framför allt för de unga. Men det kommer inte rädda våra bin och fjärilar. Problemet ligger i jordbruket och skogsnäringen. Mångfalden har försvunnit och gift släpps ut i det fria utan någon som helst begränsning. Jordbruket måste bli mer ekologiskt och tänka mer småskaligt om vi vill ha våra insekter tillbaka. Större åkrar där bäckar, buskar och träd tas bort gynnar inte våra små vänner någonting. Samma gäller skogsnäringen där urskog och den blandade skogen försvinner för att i stället ersättas av enformiga skogar där insekterna har svårt att finna ro.

Svenska staten behöver ta i med hårdhandskarna om vi vill ha kvar våra viktiga pollinatörer. Utan fjärilar, bin, skalbaggar och många fler blir skördarna mindre och maten dyrare. Då har vi endast oss själva att skylla.

Johan Åberg

biodlare