Vi är många som vet någon som brottas med sin könsidentitet, och inom vården är detta en växande patientgrupp. Tillsammans med bland annat läkare, forskare, transpersoner, personal från socialtjänst och psykiatri, fick jag i fredags på Sahlgrenska ta del av föreläsningar som belyste det aktuella kunskapsläget kring könsdysfori och de kunskapsluckor som finns.
Sedan 2010 har könsdysfori ökat med 2 300 procent. Inget annat medicinskt tillstånd hade vi fortsatt behandla utan att ställa oss frågan “Vad har hänt?”. En aspekt som lyftes är att graferna sticker iväg samtidigt som de sociala medierna gjorde sitt intåg i ungdomsvärlden.
Det finns heller inga beräkningar för kostnaden på lång sikt, och om utvecklingen fortsätter i liknande takt är det oerhörda summor.
Vi måste kunna prata om könsdysfori ur ett medicinskt perspektiv utan att det endast blir ideologi. Det är inte en dag försent att Sahlgrenska aktualiserar frågan. Stroke, hjärtinfarkt och benskörhet ser man öka i patientgruppen, och med det förkortad livslängd.
Forskningen är mycket bristfällig, behandlingarna kan därför inte göras utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Det finns heller inga beräkningar för kostnaden på lång sikt, och om utvecklingen fortsätter i liknande takt är det oerhörda summor. Hormonterapi genomförs på barn och det krävs endast en vårdnadshavares godkännande (covidsprutan krävde bådas). För många i salen var det ny info som presenterades under dagen. Det är tveksamt om den läkaretiska principen “aldrig skada, om möjligt bota, ofta lindra, alltid trösta” uppfylls.
Vi måste stanna upp. Ifrågasätta. Forska. Frågan är, hur hjälper vi i vården personer, ofta ungdomar, som brottas med sin könsidentitet på ett hållbart sätt?
Känslan växte sig starkare under dagen. Om 20 år kanske vi inser att vården har skadat en mängd personer som var för unga för att veta vad de gjorde. Personer som föll offer för en ideologi som ingen av oss vuxna hade förstånd att ifrågasätta. Bitvis brände det till i aulan, men jag var inte ensam om att gå därifrån och ana en kommande skandal, när fler och fler ser att kejsaren kanske faktiskt är naken.
Blivande läkare, anställd inom psykiatrin
LÄS MER:Emelie Köhler avbröt könskorrigering – nu kritiserar hon transvården
LÄS MER:Könsdysfori handlar inte om att vara född i fel kropp
LÄS MER:Loui Sand om självmordstankarna och resan mot att bli man