Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Transparens är ett vackert ord

Skattebetalarnas önskan i Göteborgsförslag nr 883, om löpande redovisning av kommunens kostnader för Västlänken, avslogs. Nytt föslag finns nu att rösta på, nr 1 000, skriver Christina Lönnroth.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Kan det finnas en anledning till att tunga remissinstanser kopplas in vid mångmiljardsatsningar inom infrastruktur? Kan det rentav vara så att sakkunniga i dessa verk, med sina utbildningar och sin erfarenhet, är mer lämpade att bedöma den totala samhällsnyttan av ett projekt än politiker i gemen?

Nerlagda arbetstimmar för konsekvensanalyser av Västlänksbygget i statliga verk och andra instanser är bortkastade, precis som skattekronorna och respekten för professionen.

I Göteborg har styrande politiker givit sig själva en ”vi bugar inte för någon”-status

I Göteborg har styrande politiker givit sig själva en ”vi bugar inte för någon”-status, inte låtit sig talas tillrätta av vare sig Banverket, SIKA eller Riksrevisionen, som sågat samhällsnyttan för Västlänken. Inte heller Riksantikvarieämbetets avrådan till dragningen Haga-Korsvägen nådde fram.

Kollektivtrafiken för cirka 400 000 dagliga resenärer är satt på sparlåga och exponering för stress, buller och förorenad luft kommer att visa sig i framtida sjukstatistik. Skattebetalarnas önskan i Göteborgsförslag nr 883, om löpande redovisning av kommunens kostnader för Västlänken, avslogs. Nytt föslag finns nu att rösta på, nr 1 000. Transparens är ett vackert ord!

Christina Lönnroth