Låt alla skolor som är vinstdrivande bli självfinansierade, som i övriga världen, föreslår Stellan Danielsson.
Låt alla skolor som är vinstdrivande bli självfinansierade, som i övriga världen, föreslår Stellan Danielsson. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Tragiskt att våra politiker har förstört världens bästa skola

Friskolereformen blev rena julafton för all sortens skolentreprenörer, skriver Stellan Danielsson.

ANNONS

Det var intressant att lyssna på lördagsintervjun med skolministern Lotta Edholm. Som hon säkert vet, har vi alltid haft friskolor. Det fungerade bra så friskolereformen var helt onödig. Den var illa genomtänkt, i den sorts privatiseringsiver som drevs av den dåvarande regeringen 1992. Tyvärr förstod inte ansvariga politiker vad de ställde till med. Och vad värre är, att efterföljande regeringar har tillåtit reformen att fortsätta, trots att det tydligt framgått vilka avarter den har lett till.

Friskolereformen blev rena julafton för all sortens skolentreprenörer. Jag undrar, hur kan det vara möjligt att ansvariga politiker accepterar att flera hundra miljoner, ägnade att användas i skolan, försvinner som vinst i skolprofitörernas fickor varje år? Hur är det möjligt att våra representanter, i regering efter regering, med gott samvete, har kunnat gå och lägga sig varje kväll, samtidigt som de har vetat att de försvarat ett system som har tillåtit att flera hundra miljoner kronor som skulle användas i skolan, bara försvunnit?

ANNONS

För mig som hade förmånen att gå i världens bästa skola, den svenska skolan på 50- och 60-talet, är det något fruktansvärt tragiskt att se hur den har förstörts av klåfingriga politiker.

Som tur är går det att korrigera misstagen. Men då måste man låta bli att fippla med en massa halvmesyrer, marginella och krystade låtsasförändringar, som de skolministern beskrev i intervjun. Låt alla skolor som är vinstdrivande bli självfinansierade, som i övriga världen. Inte ett öre av kommunala eller statliga medel till profitskolorna. Då blir vi av med de flesta skojarna, de som mjölkat det svenska skolväsendet på miljardbelopp. De seriösa blir kvar. De med pedagogiken som ledstjärna.

Stellan Danielsson

LÄS MER:Skolministern: Kan bli mindre peng till friskolor

LÄS MER:Nu bromsar vi digitaliseringen i skolan och satsar på läroböcker

LÄS MER:Svensk skola behöver inte fler inspirationsföreläsningar

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS