Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Raul Valdes Villasusa, 76, röker en cigarr och skördar tobaksblad på sin gård i Vinales i Pinar del Rio-provinsen på Kuba. Bild: Ramon Espinosa
Raul Valdes Villasusa, 76, röker en cigarr och skördar tobaksblad på sin gård i Vinales i Pinar del Rio-provinsen på Kuba. Bild: Ramon Espinosa

Tobak är en miljöbov

Tobakens kostnaderna för miljöpåverkan, inklusive hanteringen av skräpet på gator och torg, borde betalas av tillverkare, distributörer och användare av tobaksvaror och inte av skattebetalare, skriver Per Haglind.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Tobaksrökningens ohälsoeffekter är välkända och katastrofala – sex miljoner människor dör varje år globalt och 12 000 dör för tidigt i tobaksrelaterade sjukdomar i Sverige varje år. Rökare förlorar tio år av sina liv.

Världshälsoorganisationen (WHO) har nu publicerat flera rapporter om tobaksindustrins miljöpåverkan, som visar sig vara enorm.

Den för de flesta kanske mest uppenbara miljöpåverkan är fimpar, snusprillor och cigarettpaket.

Men odling, torkning, produktion och distribution av tobaksvaror ger sammantaget en enorm klimatpåverkan. Världsnaturfonden (WWF) anger att enbart skogsskövlingen, som är det första ledet i tobaksodlingen, står för 0,34 procent av mänsklighetens klimatpåverkan. Detta överstiger Sveriges samlade klimatpåverkan om 0,2 procent.

Kostnaderna för miljöpåverkan, inklusive hanteringen av skräpet på gator och torg, borde betalas av tillverkare, distributörer och användare av tobaksvaror och inte av skattebetalare.

Medverka till minskad klimatpåverkan, medverka till global avveckling av tobaksproduktionen – använd inte tobak i någon form!

Per Haglind

tidigare stadsläkare i Göteborg