Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten är skeptisk till tjänstepensionssystemet. Bild: Janerik Henriksson / TT
Insändarskribenten är skeptisk till tjänstepensionssystemet. Bild: Janerik Henriksson / TT

Tjänstepensionen är snedfördelad

Jag kan ju tycka att har man en månadslön på 95 000 så kan man ta ett större eget ansvar för pensionen genom eget sparande, skriver ”Sela”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag har inte sett att inbetalningarna till tjänstepensionen debatteras eller ifrågasätts, vilket förvånar mig. En exempelvis montör i industrin med 33 000 kronor i månadslön får i allmän pension 17 950 kronor och 5 350 i kronor i tjänstepension, alltså totalt 23 300. Samtidigt får exempelvis en försäljningschef med 95 000 i månadslön en allmän pension på 23 850 kronor och 54 250 kronor i tjänstepension – alltså totalt 78 100 kronor – vilket beror på att när man kommer över den så kallade brytpunkten så dras 30 procent av lönen till tjänstepensionen.

Jag kan ju tycka att har man en månadslön på 95 000 så kan man ta ett större eget ansvar för pensionen genom eget sparande.

De 4,5 procenten till ”vanliga” löntagare kunde justeras upp en hel del med hjälp av att minska avsättningen över brytpunkten från till exempel 30 till 15 procent, det skulle göra stor skillnad för de flesta ”vanliga” löntagare.

Sela

LÄS MER: Sandra, 35: Därför var äktenskapsförord självklart

LÄS MER: Så ökar inkomstpensionen nästa år

LÄS MER: Dags att gifta er – tänk på det här