Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I stort lever vi vidare som vanligt i en ständigt växande karusell av konsumtion, skriver Ted Rosendahl. Bild: Thomas Johansson/TT
I stort lever vi vidare som vanligt i en ständigt växande karusell av konsumtion, skriver Ted Rosendahl. Bild: Thomas Johansson/TT

Tillväxten kan inte längre grundas på ökad konsumtion

När ekonomisk tillväxt i nuvarande bemärkelse är något centralt verkar det vara mer eller mindre hopplöst att vända på skutan, skriver Ted Rosendahl.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

”Det går inte att införliva om det inte är lönsamt”, en inte ovanlig kommentar från såväl näringsidkare som politiker. Med denna retorik omhuldas marknaden som en ensidig kraft för att minska koldioxidutsläpp och ett hållbart uttag av naturtillgångar. En chimär kan tyckas när dagens penningpolitik och rådande marknadskrafter är och har varit mer eller mindre destruktiva faktorer för vårt framtida klimat.

Med avsaknad av relevanta livscykelanalyser har dolda kostnader sopats under mattan. Producenter och konsumenter har sällan eller aldrig behövt ta ansvar för den indirekta påverkan på omgivningen.Vi har under minst 200 års tid överexploaterat vår jord till bristningsgränsen. Med villfarelsen att naturresurser är outsinliga har vi satt igång en utarmning av jordens tillgångar. Vi har roffat åt oss för egen vinning och nu är det hög tid att betala tillbaka.

Naturkatastrofer kopplade till ökande temperaturer blir allt vanligare och kraftfullare. Människor lider svårt i allt fler drabbade områden samtidigt som många av oss inte är nämnvärt berörda. I stort lever vi vidare som vanligt i en ständigt växande karusell av konsumtion. När ekonomisk tillväxt i nuvarande bemärkelse är något centralt verkar det vara mer eller mindre hopplöst att vända på skutan.

Försök görs för att bromsa den negativa trenden, men det är ändå inte tillräckligt. Den så omhuldade tillväxten i samhället måste nu baseras på ”klimatsmart” produktion och konsumtion. Det är allas ansvar att efter bästa förmåga hjälpa till att styra skutan i rätt riktning.

Ted Rosendahl

LÄS OCKSÅ: Europa brinner – men vi låtsas som att hemester räcker

LÄS OCKSÅ: Så klarar tacomiddagen hushållets klimatbudget

LÄS OCKSÅ: Hur höga räntor klarar bostadsägarna egentligen?