Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Varför har Sverige coronatestat i så liten omfattning, undrar insändarskribenten. Bild: Olof Ohlsson
Varför har Sverige coronatestat i så liten omfattning, undrar insändarskribenten. Bild: Olof Ohlsson

Tillsätt en corona-kommission nu

Vi medborgare har rätt att så snart som möjligt få veta om det svenska agerandet är ett utslag av en genomtänkt strategi eller ett utslag av dålig beredskap och bristande resurser, menar insändarskribenten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Regeringen motsätter sig att en corona-kommission tillsätts innan pandemin är över. Ingen vet emellertid hur lång tid det kan ta. Däremot vet man att minnet är kort. Att medborgarna ska hinna glömma är väl förhoppningsvis ändå inte avsikten, får man hoppas. Det finns många frågor som redan i dag torde gå att analysera och besvara.

Varför sattes inte skidresenärerna från Italien i karantän? Varför testades inte skidresenärerna vid hemkomsten?

WHO uppmanade vid flera tillfällen länderna att testa så mycket som möjligt, vilket länder i Sydostasien snabbt anammade, så småningom också våra nordiska grannländer. Varför har Sverige testat i så liten omfattning?

Varför får vi inte ens nu igång ordentlig testning? För flera veckor sedan sas att målet var att testa 100 000 personer per vecka för corona. För närvarande lär testerna vara drygt 30 000 per vecka, varför?

Sedan en tid finns antikroppstester som lär vara säkra. Danmark har redan bestämt att hela befolkningen ska testas. Någon sådan tanke verkar inte finnas i Sverige, varför?

Enligt internationell statistik hade Sverige högst rapporterat antal dödsfall i hela världen under sju dagar nyligen, beror verkligen detta enbart på olika sätt att mäta?

Vi medborgare har rätt att så snart som möjligt få reda på om det ovannämnda svenska agerandet är ett utslag av en genomtänkt strategi eller ett utslag av dålig beredskap och bristande resurser. Vi ska inte behöva vänta flera år eller till efter nästa val för en utvärdering.

Elisabeth