I Tidöavtalet finns det inte ett ord om invandringens positiva effekter, skriver Kristian Svenvberg.
I Tidöavtalet finns det inte ett ord om invandringens positiva effekter, skriver Kristian Svenvberg. Bild: Jessica Gow/TT

Tidöavtalet ger sig på dem som vill bidra till vårt land

I Tidöavtalet finns det dock inte ett ord om invandringens positiva effekter, skriver Kristian Svenberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Den nya regeringens programförklaring, ”Tidöavtalet”, finns lätt tillgänglig på nätet. På 60 sidor framgår hur regeringen vill planera Sveriges framtid. Synen på invandrare och asylsökande berör mig särskilt, då jag under många år dagligen mött dessa i mitt arbete. Det är människor som oftast flytt för sina liv från krig och konflikter för att söka trygghet här, för dem och deras familjer.

Att tvingas lämna sitt hemland är något av det svåraste en människa kan göra. Ändå kommer de till oss med hopp och en vilja att bidra till vårt lands utveckling. Och många har sannerligen lyckats. Bara i sjukvården är drygt en fjärdedel av alla anställda födda utomlands. Det är inte svårt att föreställa sig följderna om dessa människor lämnar oss.

ANNONS

I Tidöavtalet finns det dock inte ett ord om invandringens positiva effekter. I stället betonas kontroll, bevakning, angiveri och olika tvångsmedel. Man ifrågasätter rätten till tolk, vilket vore förödande för bland annat patientmötet. Permanenta uppehållstillstånd ska avskaffas och rätten till familjeåterförening fortsatt försvåras. Kort sagt: invandrare och flyktingar skildras som främmande element vi helst bör göra oss av med då de enbart medför problem.

Rätten till asyl är reglerad i svensk lag och grundar sig på internationella avtal. Men i Tidöavtalet, sidan 33, står följande: ”En utredning ska via en genomlysning av svensk rätt i förhållande till EU-rätten ta fram förslag till författningsändringar och andra åtgärder som syftar till att så långt det är rättsligt möjligt begränsa asylsökandes rättigheter”. Läs en gång till.

De som skrivit under detta avtal säger sig företräda ”liberala” och ”kristna” värderingar. Hur är detta möjligt? Svar: SD har hållit i pennan.

Kristian Svenberg, allmänläkare

LÄS MER:Kristerssons regering vill kunna utvisa utlänningar med dålig livsstil

LÄS MER:"Bristande vandel” handlar alltid om moral

LÄS MER:Ge oss papperslösa en chans - låt oss arbeta

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS