Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Kirsty Wigglesworth

Thunberg allt annat än populist

Vi har klara exempel på populism i vårt land, men Greta Thunberg är inte ett sådant exempel, skriver Lars Wallgren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Pe-Pe, 16/2

Signaturen Pe-Pe skriver om sin ”egen, högst subjektiva tolkning” av ordet populism. Och enligt den tolkningen är Greta Thunberg populist. Det är en väldigt underlig tolkning. Två saker utmärker populism:

1) Man använder sig av sådant som det finns missnöje kring i breda lager, inte för att i första hand möta detta missnöje med åtgärder, utan som språngbräda till maktställning.

2) Man använder sig av grovt förenklade argument, som när man synar dem inte riktigt håller för en faktagranskning.

Inget av detta stämmer på Greta Thunberg. Hon kämpar för klimatfrågan utan att vilja ha en personlig maktställning. Hon använder inga förenklade sanningar, utan hänvisar hela tiden till den i dag solitt grundmurade vetenskap som finns på området.

Vi har klara exempel på populism i vårt land, men Greta Thunberg är inte ett sånt exempel.

Och, Pe-Pe och ni andra som döljer er bakom signaturer eller alias som ”Realist”, skulle inte debatten här bli betydligt sakligare och ärligare om alla stod för sina åsikter med sitt riktiga namn? Vi är inte på Flashback, vi är i GP.

Lars Wallgren