Varför ska man få testa sig för covid-19 om man inte har symptom? undrar insändarskribenten.
Varför ska man få testa sig för covid-19 om man inte har symptom? undrar insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Testa först de som är sjuka

Om vi minskar inflödet av tester till laboratorierna kan vi korta svarstiderna, skriver Selda Korkmaz.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

I smittspårningssyfte rekommenderar Folkhälsomyndigheten testning på dag fem från att den person man delar hushåll med blivit bekräftad med covid-19 och om du är symptomfri, annars ska du testa dig direkt.

LÄS MER:Hårt tryck på att testa sig efter jul- och nyårshelgerna

Efter jul och nyårshelgen har vi sett långa köer till testmottagningar. Det dröjer dock flera dagar att få sitt resultat, man kan tyvärr inte få svar samma dag på vårdcentralen.

Varför inte koncentrera oss på de som faktiskt är sjuka? Om vi minskar inflödet av tester till laboratorierna kan vi korta svarstiderna.

LÄS MER:Utfärdade falska covidintyg – Husdr.se försatt i konkurs

Det vi håller på med i dag är ett slöseri med resurser. Om förutsättningarna hade varit annorlunda och vi kunnat få svar samma dag så absolut, testa så många som möjligt. Men så länge detta inte är fallet borde inte friska få testa sig.

ANNONS

Selda Korkmaz

LÄS MER:350 avvisade vid norska gränsen – polisen sätter in fler resurser

LÄS MER:Nationell vaccinationsvecka hålls i mars

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS