Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Andreas Olsson

Terrängcykling är tillåten

Förbud och restriktioner får ofta liten effekt när det saknas resurser för att bevaka efterlevnaden. Därför arbetar vi hellre med information och samarbete, skriver Ingela Gustafsson, Göteborgs stad.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till ”Sura tanten med hund”, 30/3

”Sura tanten med hund” önskar restriktioner för cyklande motionärer i skog och terräng. Cykling i terräng ingår i allemansrätten och är inget som markägare och förvaltare kan förbjuda. Enligt allemansrätten får man färdas och vistas i terrängen, så länge man inte stör eller förstör och det gäller både gående och cyklister. Problem uppstår när människor inte respekterar detta.

I Delsjöområdet finns en del anlagda stigar och vägar med separerad gång- och cykeltrafik men de allra flesta stigar i naturen är gemensamma. Förbud och restriktioner får ofta liten effekt när det saknas resurser för att bevaka efterlevnaden.

Park- och naturförvaltningen, som bland annat förvaltar Delsjöområdet, arbetar hellre med information, samarbeten och åtgärder för att förbättra förutsättningar och påverka människors beteende i naturen. Vi arbetar aktivt tillsammans med Göteborgs cykelförbund och en del cykelklubbar med information och praktiska åtgärder för att minska slitaget på stigarna. Cykelklubbarna har bland annat hjälpt till att bygga flera spänger över blöta partier som kan användas av alla.

Ingela Gustafsson

chef för naturenheten på park- och naturförvaltningen, Göteborgs stad