Om eleverna fick välja teckenspråk redan i årskurs sex, skulle fler barn och tonåringar vara nyfikna och intresserade, menar insändarskribenten.
Om eleverna fick välja teckenspråk redan i årskurs sex, skulle fler barn och tonåringar vara nyfikna och intresserade, menar insändarskribenten. Bild: Knut Erik Knudsen

Teckenspråk borde vara ett ”modernt språk”

Teckenspråk skulle helt enkelt bidra till ett bättre samhället på många olika sätt och därför borde det vara ett av de valbara moderna språken i grundskolan, skriver Abdulrahman Alskaf.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Ett nytt läsår är på gång och eleverna får välja ett modernt språk; alltså franska, tyska eller spanska – men jag anser att teckenspråk borde vara ett av de moderna språken som grundskoleelever kan välja. Det kommer att vara både mer betydelsefullt och användbart än de andra moderna språken då det är mycket enklare att kommunicera med en person som inte pratar samma språk som du än en person som är döv. Det finns andra grupper som kan nyttja teckenspråk också, eftersom det är enklare att lära sig än talspråk för majoriteten av barn med svår autismspektrumstörning.

Om eleverna fick välja teckenspråk redan i årskurs sex, skulle fler barn och tonåringar vara nyfikna och intresserade. Användningen av teckenspråk skulle ökas och det skulle ha en positiv påverkan på samhället eftersom färre individer kommer att känna utanförskap. Sverige är ett land som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering, då borde teckenspråksundervisning vara en naturlig del av det.

ANNONS

Teckenspråk skulle helt enkelt bidra till ett bättre samhället på många olika sätt och därför borde det vara ett av de valbara moderna språken i grundskolan.

Abdulrahman Alskaf, grundskoleelev

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS