Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zlatan Ibrahimovic är inte nöjd över planerna på vindkraftsparken i Jämtland. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Zlatan Ibrahimovic är inte nöjd över planerna på vindkraftsparken i Jämtland. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Taube och Zlatan visar att det inte är för sent

Nu har Zlatan upptäckt vad man avser göra i Jämtland och protesterade nyligen mot att betydande naturvärden förstörs, skriver Harald Edstam.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

1967 bidrog Evert Taube till att Vindelälvsupproret slutade med ett stopp på den stora utbyggnaden av våra älvar, som drevs av dåvarande regering och som var på väg att förstöra stora naturvärden. Evert Taube skrev bland annat ett berömt öppet brev till statsministern om detta.

Nu har Zlatan upptäckt vad man avser göra i Jämtland och protesterade nyligen mot att betydande naturvärden förstörs. Blir det han som kommer bidra till att väcka folks medvetande i dag?

I Västsverige finns en viss kännedom om att Sverige i Kattegatt vill bygga åtminstone 150–200 snurror med upp till 300 meters höjd fördelade på några vindkraftsparker.

Men detta är en droppe i havet jämfört med alla de övriga förskräckande vindkraftparker som Sverige avser bygga till havs och på land, även i Syd- och Västsverige. Detta är något helt annat än de grupper på 1–10 snurror, med upp till kanske 100–200 meters höjd, vi hittills sett på västkusten.

Har regeringspartierna verkligen en genomtänkt färdplan för Sveriges framtid?

De nya stora elförbrukande verksamheterna i norr kommer radikalt minska mängden el som finns att skicka från norr till oss i söder. Porjus och Harsprånget kommer till exempel genom en nyligen beslutad stor kraftledning till Malmberget kunna omfördela stabil vattenkrafts-el till de nya verksamheterna i norr, istället för att skicka den till södra halvan av Sverige.

Regeringen hoppas kanske på viss hjälp från det stora nya kärnkrafstaggregatet vid Bottenhavet i Finland, som nu har laddtillstånd och startar produktion om ett år.

Jag har försökt få en helhetsöversikt från tillgängliga fakta. Allt från Hybrit, Northvolt och elfordon till vind, vätgas och solel. Men helheten hänger knappast ihop, allra minst sedan betydande nya elbehov ganska nyligen kommit in i bilden. Har regeringspartierna verkligen en genomtänkt färdplan för Sveriges framtid? Riksdagsdebatten var dessvärre en kortsiktig valtaktisk uppvisning.

Vindelälvsstriden visade att en från början liten grupp på mindre än 100 personer fick igång en opinion som efter sex år fick regeringen att tänka till.

Det är ännu inte för sent för Sverige.

Harald Edstam

LÄS MER: Här vågar den elslukande industrin satsa