Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Tandborstningen är föräldrarnas ansvar

Sluta ”likea” och börja borsta!, skriver "Välborstad göteborgare".

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi ser att en skattefinansierad ”hälsopromotor” ska bidra till att våra barns tandhälsa förbättras. Tyvärr försämras tandhälsan, alltfler barn får sina mjölktänder avlägsnade på grund av karies.

Vi är i internationell jämförelse begåvade med skattefinansierade tandvårdsförmåner.

I länder som inte har denna typ av omsorg, lär man sig tidigt att tandvård är ett ansvar för den enskilde. Barn lär sig från början genom och med stöd av sina föräldrar att regelbundet borsta tänderna. De lär sig även tidigt att använda tandtråd, åtminstone i samband med borstning före sänggående.

Tandborstning och vettiga matrutiner är den enskildes ansvar, detta kan aldrig hänskjutas till samhället. Att man som förälder underlåter eller säger sig ha ”dåligt med tid” för ordentlig tandborstning, kokar ner till prioriteringar. Tycker man att det till exempel är viktigt att fippla med sociala medier istället för att spendera tid med tandborstning, så är detta ett aktivt val som den enskilde är ansvarig för.

Sluta ”likea” och börja borsta!

"Välborstad göteborgare"