Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kära 2020. Du satte eld på Australien. Skogarna brann och brann, 19 miljoner hektar stod i lågor och 3 miljarder djur tillsammans med dem, skriver insändaren. Bild: Anders Hofgren
Kära 2020. Du satte eld på Australien. Skogarna brann och brann, 19 miljoner hektar stod i lågor och 3 miljarder djur tillsammans med dem, skriver insändaren. Bild: Anders Hofgren

Tal till 2020

Även om du kom med mycket oro, tragik och ovisshet så har du nog ändå varit det viktigaste året hittills, skriver Stephanie Rocha.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Den 31 december 2019 stod vi med champagneglas och leende läppar och räknade ner som så många gånger förr. Men vi stod inte och räknade ner till vad som helst, utan till ett nytt decennium. Ett decennium som kanske inte riktigt började som vi hade tänkt oss.

Kära 2020. Du satte eld på Australien. Skogarna brann och brann, 19 miljoner hektar stod i lågor och 3 miljarder djur tillsammans med dem.

Snart hissades även varningsflaggor för ett tredje världskrig. Men det uteblev – främst av ekonomiska skäl sägs det. Men jag måste ändå medge att du skrämde upp oss riktigt ordentligt där.

Fick vi en paus sen? Nej. För här någonstans släppte du en annan typ av bomb i form av en pandemi. En rejäl käftsmäll. I högtalare på perronger, bussar och mataffärer fanns rösten som bad oss hålla avstånd. Den nya vardagssysslan blev att tvätta och sprita händerna. Och kanske bära ett och annat munskydd. Vi skulle hålla oss hemma och inte åka utomlands. Följa hårda restriktioner och inte kramas. Hålla i men ändå hålla avstånd.

Det blev kaos.

Och mitt i allt dödades en svart oskyldig man. Black Lives Matter-rörelsen låg i som aldrig förr och kämpade för rättvisan och för att sprida George Floyds sanning vidare.

Jag vet inte om jag vågar tro att 2021 kommer att bli bättre än du, men jag kan hoppas.

Fick vi en paus nu då? Nej, du kände dig inte klar där.

I början av sommarens sista månad inträffade en enorm explosion i Beirut där över 100 personer omkom och runt 5000 skadades. Må alla liv du tagit från denna planet få vila i frid på en vackrare plats.

Den enda gången vi fick andas ut lite var när Trump lämnade över dumstruten och var tvungen att säga bye bye till presidenttronen. Tack. Vad skönt.

Jadu, 2020, det finns såklart fler saker på din lista. Den är bra lång, men jag tänker att vi stannar där. En sista sak bara. Även om du kom med mycket oro, tragik och ovisshet så har du nog ändå varit det viktigaste året hittills. Världen behövde få pausa på något sätt och folket behövde få vakna upp, sluta ta saker för givna och börja tänka till – på riktigt.

Jag vet inte om jag vågar tro att 2021 kommer att bli bättre än du, men jag kan hoppas. Och hoppas gör jag.

Stephanie Rocha

LÄS MER: Skicka en hälsning med GP:s digitala fyrverkeri