Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunala detaljplaner kan sätta käppar i hjulet för solpaneler, skriver insändarskribenten. Bild: Tore Meek
Kommunala detaljplaner kan sätta käppar i hjulet för solpaneler, skriver insändarskribenten. Bild: Tore Meek

Takfärg kan inte vara viktigare än rimliga elpriser

Dags för politiken att gå in och bestämma vad som är viktigast: detaljplaners krav på takfärg eller allas vårt behov av el till överkomliga priser, skriver H-G Gröndahl.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Många får nu elräkningar på tiofalt större belopp än tidigare. Dessutom sägs det snart bli elbrist i landet, varför Energimyndigheten väntas gå ut med en besparingskampanj.

Att vi måste spara pengar för att klara elräkningarna har vi själva redan förstått, men nu gäller det alltså att också spara på elen. Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, har redan kommit med många besparingsförslag, till exempel att vi ska skaffa solpaneler på hustaken.

Vad Bolund kanske inte hade klart för sig är att kommunala detaljplaner kan sätta käppar i hjulet. Inom vissa områden kan det exempelvis vara så att detaljplanerna föreskriver en viss färg på taken, till exempel rött. I sådana fall kan bygglov för solpaneler inte beviljas om inte solceller också är röda, som är betydligt dyrare. Några dispenser är inte heller möjliga att få. Sådana skulle nämligen inte vara lagenliga.

Här bryts alltså olika intressen mot varandra på ett sätt som direkt motverkar både individuella och allmänna intressen. Det är nu dags för politiken att gå in och bestämma vad som är viktigast: detaljplaners krav på takfärg eller allas vårt behov av el till överkomliga priser.

H-G Gröndahl

LÄS OCKSÅ: Efterfrågan på solceller slår rekord efter de höga elpriserna

LÄS OCKSÅ: Anders hus är byggt inuti ett växthus – för att spara energi

LÄS OCKSÅ: Möjliggör snabbare utbyggnad av storskalig solel