Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

Tack, Sara, för att du tog plats

Låt oss minnas Sara Danius som den flamma vi behöver för att fortsätta brinna för ett jämställt samhälle, skriver Kukkamariia Valtola Sjöberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi som sett upp till Sara Danius för det mod och den förmåga att ta plats som hon besatte kommer att sakna henne mycket.

Svenska Akademien, en före detta nationell stolthet, blev en internationell skandal.

Inom Akademiens sammanhang visade det sig ha funnits sexuellt våld och den majoritet män som suttit på de beslutsfattande stolarna har konsekvent lyft fram mäns gärningar inom litteraturen och lämnat många kvinnors författarskap utan uppmärksamhet och pris.

För oss vanliga människor, som inte någonsin kommer få något pris eller troligtvis ens skriva någon bok, var Sara ändå en förebild för att hon påminde oss om vikten av att som kvinna vara obekväm, att ta plats både genom våra gärningar, men även med våra uppenbarelser.

Vi kvinnor, som verkar i de vanligare rummen, på arbetsplatser och bland vänner och bekanta blev uppmärksammade på att kampen för ett jämställt samhälle inte går att uppnå genom tystnad och osynlighet.

Det är enbart genom att tala ut, att skriva, att visa oss, som världen påminns om vår existens.

Vi kan skina tillsammans, och genom att stötta varandra kan vi vinna kampen mot orättvisan.

Genom att vara obekväma möter vi ett motstånd som är svårt att leva med, men lättare att bära än orättvisan som patriarkatet tvingar oss att leva i varje dag.

Därför vill jag uppmana alla kvinnor att ta lärdom av Sara Danius exempel, vi kan skina tillsammans, och genom att stötta varandra kan vi vinna kampen mot orättvisan.

Sara Danius liv kommer vara en ständig påminnelse att inte släppa taget, att inte ge efter, att inte be om ursäkt för platsen vi tar.

Därför är jag evigt tacksam för hennes gärning.

Låt oss minnas Sara Danius som den flamma vi behöver för att fortsätta brinna för ett jämställt samhälle!

Kukkamariia Valtola Sjöberg

feminist