Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tack och lov att det finns ett parti, Liberalerna, som förlitar sig på en människas egna kvaliteter och eget omdöme, skriver insändaren. På bilden syns Liberalernas partiledaren Nyamko Sabuni. Bild: Henrik Montgomery/TT
Tack och lov att det finns ett parti, Liberalerna, som förlitar sig på en människas egna kvaliteter och eget omdöme, skriver insändaren. På bilden syns Liberalernas partiledaren Nyamko Sabuni. Bild: Henrik Montgomery/TT

Tack och lov att Liberalerna finns

Det är att nedvärdera en människas egenskaper och eget omdöme, när man inte ställer några krav på personens egen kapacitet, skriver Barbara Nordberg i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

13/6 Liberalerna är inga äkta liberaler längre

Hur ska man kunna förstå och ställa frågor runt ett val för att rösta, om man inte behärskar språket? Då blir du tvungen att förlita dig på någon annans åsikter och personliga tolkningar.

Det är att nedvärdera en människas egenskaper och eget omdöme, när man inte ställer några krav på personens egen kapacitet. Att kunna behärska språket är en självklarhet, om man har intresset och viljan att dels leva i ett land, dels integreras i samhället.

Att förtjäna sitt uppehälle för medborgarskap är en naturlig del i integrationen i samhället.

Allt annat syftar till att befästa någons utanförskap. Att förtjäna sitt uppehälle för medborgarskap är en naturlig del i integrationen i samhället. Arbetsmöjligheter finns det gott om, förutsatt att man behärskar språket. Vill man inte arbeta eller lära sig svenska, har man gjort ett val, som leder till att man väljer att leva i ett annat land, som inte ställer samma krav.

Tack och lov att det finns ett parti, Liberalerna, som förlitar sig på en människas egna kvaliteter och eget omdöme. Vi vill alla ha möjlighet att göra egna val. Det är en mänsklig rättighet. Genom ditt resonemang fråntar du också den det berör, glädjen att eftersträva och uppnå ett mål. Du fråntar även personen dess egenvärde.

Genom att inte låta någon få möjlighet att förstå och tala språket i det land de bor i samt förtjäna sitt uppehälle, befäster vi deras utanförskap.

Äkta liberaler tror på individen, dennes frihet att få välja sitt liv och själv uttrycka sina tankar och åsikter. Det ska alla ha chans till. Det kallas integration.

Barbara Nordberg

LÄS MER: Ny bottennotering för Liberalerna