Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tack för den viktiga palliativa vården!

Även jag kan intyga hur väl det fungerade med ASIH. Tryggt att mycket kan ske hemma med hjälp av kunnig personal, skriver Anders Ryrå.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

14/6 Kan man önska sig en bättre vård?

Jag har tagit del av de senaste veckornas inlägg angående Avancerad sjukvård i hemmet. Efter vidare sökning även sett tidigare inlägg på samma tema, både i våras och under 2021, om att ASIH nu ersatts av ett nytt sätt att arbeta med palliativ vård. Ansvariga menar att det kommer fungera väl så bra. Då tråkigt och beklämmande att läsa från läkare och avhoppad personal att det slagits sönder en organisation som tidigare fungerat mycket bra, framför allt för patienten men även anhöriga och personal. Även om det gått sju år sedan vi var i samma situation som Christina L beskriver kan även jag intyga hur väl det fungerade med ASIH.

Efter många år med cancer i olika skepnader med spridningar, undersökningar, besked (bättre få besked även om negativa) och behandlingar levde min fru vidare. Men sedan kom ändå den dagen i början 2015 när behandlande onkolog såg behovet av ASIH. Lite skrämmande och overkligt först men föll väldigt snabbt på plats och fungerade sedan utmärkt fram till hennes bortgång i augusti. Tryggt för henne och anhöriga att mycket kunde ske hemma med möjlighet att få hjälp snabbt av kunnig personal stora delar av dygnet.

Även hon hade en önskan om hospice, men sista veckan gick det fort. Från återbesök med tankar på fortsatt behandling dog hon en vecka senare efter välfungerande, emotionell och professionell vård.

Stort tack för det vi upplevde av den viktiga palliativa vården!

Anders Ryrå

LÄS OCKSÅ: Stor kritik när dödssjukas hemvård ska förändras

LÄS OCKSÅ: Göteborg skämmer ut sig i vården av de svårt sjuka och döende