Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det som oftast går förlorat i statistiken är att alla vacciner ger skydd till viss grad, skriver insändaren. Bild: Roger Larsson
Det som oftast går förlorat i statistiken är att alla vacciner ger skydd till viss grad, skriver insändaren. Bild: Roger Larsson

Ta vaccinet du får och var tacksam!

Att avstå vaccin för att man inte får välja är fullkomligt respektlöst och den här attityden påverkar hela samhället, skriver Bahar Safari.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det kryllar av experter, statistik och studier i media och även rent sunt förnuft indikerar att sannolikheten att dö utan vaccin är högre än att ta ett vaccin som kan orsaka blodproppar.

Problemet är att det är sällan man får välja vaccin och det är först när det finns tillräckligt många doser som man har möjligheten att välja. Med andra ord, detta är för mycket att begära nu med tanke på de rådande omständigheterna i landet. Det finns gott om personer som skulle kunna vaccinera sig nu men det verkar inte bekymra vissa äldre att hela samhället väntar på dem.

Det mesta handlar om missuppfattningar om effektivitetsgraden som har lett till stora problem, men vad är det som gör detta så komplicerat? Effektivitetsgraden är inte bara en siffra som avspeglar vaccinets egentliga verkningsgrad. Eftersom de vacciner som nu finns i marknaden har testats på olika platser samt vid olika perioder har inte företagen haft samma förutsättningar för att testa effektivitetsgraden. Ett exempel är Janssens vaccin som bland annat testades i Sydafrika samtidigt som de nya mutationerna spred sig.

Det finns gott om personer som skulle kunna vaccinera sig nu men det verkar inte bekymra vissa äldre att hela samhället väntar på dem.

Moderna och Pfizer genomförde deras tester i början av pandemin då det inte fanns några mutationer överhuvudtaget. Detta har såklart påverkat resultatet av effektivitetstestet vilket folk tror anger hur “bra” vaccinet är på att ge skydd mot covid-19.

Det som oftast går förlorat i statistiken är att alla vacciner ger skydd till viss grad. Därmed spelar det ingen roll vilket vaccin man tar så länge man undviker att bli allvarlig sjuk och belasta vården. Det krävs därför en bättre förståelse av statistik innan man kan dra slutsatser om hur “effektivt” ett vaccin är.

Hela samhället står och väntar, hundratusentals elever runt om i Sverige får en sämre utbildning och lärare får jobba under sämre förutsättningar. Att avstå vaccin för att man inte får välja är fullkomligt respektlöst och den här attityden påverkar hela samhället. Ta vaccinet du får, var tacksam i stället!

Bahar Safari

LÄS MER: SKR: Tillgång på vaccin fortsatt utmaning

LÄS MER: Stockholm skärper tonen mot Astra-nobbare

LÄS MER: Svårt reda ut vem som riskerar biverkningar