Ta tag i arbetsgivare som mobbar

Europakonventionen, stadgad i grundlagen, slår fast att ingen får utsättas för förnedrande behandling. Ändå är antalet anställda som mobbas av sin arbetsgivare ett stort problem men ingen döms, skriver Eva Jorendal.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Av arbetstagarna säger sig nio procent någon gång ha utsatts för mobbning i arbetslivet. Ett fall är en organist som enligt Arbets- och miljömedicin utsatts vid Tyringe pastorat, genom att erbjudas omplacering till kyrkogårdsarbete.

Europakonventionen, stadgad i grundlagen, slår fast att ingen får utsättas för förnedrande behandling. Brottsbalken och Arbetsmiljöverket förbjuder kränkande särbehandling. Ändå har bara ett försök gjorts från åklagarnas sida att få chefer dömda för brottet, nämligen i Krokomfallet, där de ansvariga dömdes av tingsrätten, men hovrätten friade och HD inte gav prövningstillstånd.

Även om endast 25 procent av dem som säger sig vara utsatta för mobbning på arbetet verkligen är det, är det många. Ändå har vi ingen lagakraftvunnen dom, trots att lagstiftningen har funnits i bortåt 30 år. Arbets- och miljömedicin anmäler arbetsgivare, som gör anställda sjuka av mobbning, till Arbetsmiljöverket som skickar åtalsanmälningar till Åklagarmyndigheten, men det händer ingenting.

ANNONS

Större arbetsgivare som producerar många långtidssjukskrivna borde kanske betala högre försäkringspremie, det vill säga arbetsgivaravgift, och på så sätt bekosta rehabilitering hos annan arbetsgivare.

Eva Jorendal

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS