Det är nödvändigt att kommunal verksamhet måste sluta servera animaliska produkter, tycker insändarskribenten.
Det är nödvändigt att kommunal verksamhet måste sluta servera animaliska produkter, tycker insändarskribenten. Bild: Gorm Kallestad

Ta efter Helsingfors – sluta bjuda på kött och mjölk

Syftet är att bromsa växthusgasutsläppen. Göteborg bör bums göra detsamma, skriver Jonas Norberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Klimattoppmötet i Glasgow har börjat och vår framtid hänger på att världens ledare kommer överens om kraftfulla åtgärder för att snabbt stoppa växthusgasutsläppen. Nu krävs konkreta beslut på alla politiska nivåer om en klimatkollaps ska kunna undvikas.

Djurhållningen är en nyckelfaktor eftersom den globalt står för 14,5 procent av växthusgaserna, enligt FN. Mat-klimat-listan från SLU visar att nötkött orsakar ungefär 40 gånger mer växthusgaser än bönor.

Helsingfors tillkännagav förra veckan att från och med årsskiftet kommer inte kött att serveras vid stadens tillställningar (GP 3/11). Havremjölk kommer att ersätta komjölk till kaffet. Syftet är att bromsa växthusgasutsläppen. Göteborg bör bums göra som Helsingfors och förbjuda kött på sina tillställningar.

ANNONS

Politikerna måste sluta prata och börja agera. Att stoppa servering av klimatskadliga animalier inom kommunal verksamhet är en mycket lågt hängande frukt som bara väntar på att plockas.

Jonas Norberg

LÄS MER:Enkla och vegetariska recept för höstens middagar

LÄS MER:Här jobbar man för att minska matsvinnet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS