Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ta ansvar för din roll i vaccineringen

Vi bör vara tacksamma mot vetenskapen istället för att sprida populistisk och felaktig information om vaccinen. Det är allas ansvar att ta ansvar och vaccinera sig, menar Björn Österlund.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Utan dessa medicinska innovationer så hade världen sett väldigt annorlunda ut idag. När det gäller covid-19 så anser jag det vara ansvarslöst att inte vilja vaccinera sig, skriver insändarskribenten. Bild: Mikael Fritzon/TT
Utan dessa medicinska innovationer så hade världen sett väldigt annorlunda ut idag. När det gäller covid-19 så anser jag det vara ansvarslöst att inte vilja vaccinera sig, skriver insändarskribenten. Bild: Mikael Fritzon/TT

Inför den kommande massvaccineringen mot covid-19, och vaccineringar i allmänhet, så sprids det på internet konspirationer som går ut på att man inte skall vaccinera sig. Dessa utgår ifrån desinformation och felaktigheter utlagda av olika populistiska grupper. Det baseras bland annat på misstankar mot läkemedelsföretag, kommentarer om olika substanser och olika biverkningar.

Om man avser att utnyttja det man tycker är en personlig rättighet att avstå ifrån att ta sitt ansvar, genom att inte vaccinera sig med ett internationellt utvecklat skydd mot denna förödande sjukdom, så borde egentligen samhället i sin tur ha möjlighet att skydda sig mot dessa personers val att fortsätta smittspridningen.

Jag tycker att vi skall vara väldigt tacksamma för att vetenskapen om och om igen lyckats överlista sjukdomar som spetälska, polio, smittkoppor, mässlingen, difteri, stelkramp, kikhosta, röda hund, påssjuka, tuberkulos, malaria, tyfus, paratyfus, kolera, dysenteri med flera sjukdomar så att våra barn, och vi som vuxna, sluppit att lida och kanske avlida i sviterna av alla dessa hemska sjukdomar som man gjorde förr.

Utan dessa medicinska innovationer så hade världen sett väldigt annorlunda ut idag. När det gäller covid-19 så anser jag det vara ansvarslöst att inte vilja vaccinera sig. Det skrämmande är att man kan tvinga in sina medmänniskor eller sig själv i den redan överbelastade vården, och kanske kopplas upp på en respirator med allt vad det kan innebära, för att sedan riskera att utveckla allvarliga skador på nervsystemet, ryggmärgen, hjärnan, lungorna med mera.

Om man avser att utnyttja det man tycker är en personlig rättighet att avstå ifrån att ta sitt ansvar, genom att inte vaccinera sig med ett internationellt utvecklat skydd mot denna förödande sjukdom, så borde egentligen samhället i sin tur ha möjlighet att skydda sig mot dessa personers val att fortsätta smittspridningen. Som exempel, Spanien, Frankrike och flygbolaget Quantas diskuterar olika begränsningar för icke-vaccinerade för att skydda sina medborgare respektive passagerare. För nu är faktiskt VI viktigare än JAG.

Björn Österlund