Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ta ansvar för de vanvårdade korna

Länsstyrelsen har misslyckats i sitt uppdrag som tillsynsmyndighet i fallet med de vanvårdade korna på Arla-gården. Stoppa kornas lidande, skriver Charlie Malmgren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Har tagit del utav Uppdrag gransknings gripande program på SVT, som visar bilder och film på vanvårdade och skadade kor som ligger i sin egen avföring, på en mjölkgård som levererar till Arla. Sedan 2010 har länsstyrelsen mottagit 38 anmälningar mot gården och ägaren. Ett flertal gånger har man konstaterat brister av dålig djurhållning. Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet har huvudansvaret för att kontrollera att de djurskyddsbestämmelser som finns efterlevs och att ägaren sköter sina djur på rätt sätt.

Trots vetskapen om denna extremt dåliga djurhållning så hävdar en enhetschef på myndigheten att de gjort det som behöver göras

Trots vetskapen om denna extremt dåliga djurhållning så hävdar en enhetschef på myndigheten att de gjort det som behöver göras och ser tiden ann med förhoppning om bättring.

Alla dessa vanvårdade kor borde redan i ett tidigt skede omhändertagits av länsstyrelsen för att få ett stop på kornas lidande. Enligt Arla har man nyligen gjort en revision på gården, som inte visar några allvarliga brister, och man litar på länsstyrelsens kontroller. Men alla vittnen som har trätt fram har en helt annan uppfattning gällande alla brister på gården.

Jag anser att länsstyrelsen har misslyckats i sitt tjänstemannaansvar, och borde stå till svars för sitt agerande.

Charlie Malmgren