Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Anders Hofgren

Töm inte ordet rasism på dess kraft

Rasismen skall bekämpas från alla håll och kanter oavsett var den kommer ifrån, men att vifta med rasistkortet i tid och otid kan i stället leda till att den verkliga rasismen kan växa sig starkare, skriver Mariam Ismail Daoud.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det går knappast att undgå talet om rasism nu för tiden. Jag behöver inte dra några exempel för ni har väl förmodligen stött på det i ett eller annat sammanhang. Och har ni det inte så är det bara att gratulera.

Däremot får jag känslan av att många människor använder begreppet rasist slentrianmässigt, eller som ett standardsvar när man inte får sin vilja igenom, eller när man försöker tysta obekväma samtal. Det är en farlig utveckling som leder till att fokus tas från dem som utsätts för verklig rasism i samhället.

Att vifta med rasistkortet till höger och vänster ökar bara polarisering och riskerar att i längden undergräva utrymmet för den som verkligen utsätts för rasism att komma till tals.

Rasismen finns och är farlig, men långt ifrån blir alla utsatta för rasism. Och alla som yttrar sig kring olika grupptillhörigheter är för den skull inte rasister. Att vifta med rasistkortet till höger och vänster ökar bara polarisering och riskerar att i längden undergräva utrymmet för den som verkligen utsätts för rasism att komma till tals.

Rasism är ren och skär ondska och dess konsekvenser har historien visat oss.

Förintelsen under andra världskriget, apartheidregimen i Sydafrika och den strukturella rasismen i USA visade världen tydligare än någonsin vilka katastrofala följder rasismen kan få. Rasismen skall bekämpas från alla håll och kanter oavsett var den kommer ifrån men låt inte ordet tappa kraft.

Den verkliga rasismen kan växa sig starkare när vi tömmer språket på nyanser.

Mariam Ismail Daoud