Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Tåget effektivare och punktligare

Faktum är att tåget är billigare och snabbare än flyget mellan Göteborg och Stockholm enligt en undersökning från KTH. Och det är en myt att flyget skulle ha högre punktlighet än tåget, skriver Pär Johansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till KJ, 26/5

KJ skriver att hen inte kan lite på att tåget mellan Göteborg och Stockholm är i tid. Därför kommer hen hädanefter att flyga eftersom det är ”billigare och punktligare”. Faktum är att tåget är billigare och snabbare än flyget på sträckan enligt en undersökning från KTH. Dessutom kan restiden användas mer effektivt på tåget än på flyget. Flygresenärer förlorar 2,5 timme mot tågresenärer i effektiv tid.

Det är också en myt att flyget skulle ha högre punktlighet än tåget. Tåget på sträckan Göteborg-Stockholm kommer i tid 81 procent (inom 5 min) av avgångarna medan flyget ankommer i tid 78 procent (inom 15 min) av avgångarna (kvartal 1 2019). Detta trots (eller tack vare) alla de banarbeten som pågått under flera år för att rusta upp Västra stambanan, vilket alla vi som reser ofta på sträckan kan intyga.

För att fler ska kunna resa klimatsmartare och tidseffektivt på den överbelastade sträckan krävs höghastighetsbanor. Utred och bygg dem så snart det är möjligt!

Pär Johansson

tågresenär