Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Modell av kopparkapsel för förvaring av utbränt kärnbränsle. Bild: Fredrik Sandberg / TT
Modell av kopparkapsel för förvaring av utbränt kärnbränsle. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Tänk på kommande generationer

I stället för att på alla sätt försöka undvika att förvärra de problem vår generation redan ställt till med propagerar somliga nu för att kraftigt öka mängden mångtusenårigt kärnavfall, skriver Ivan Johansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag tycker att de enorma problemen med kärnavfallet har kommit i skymundan i den pågående kärnkraftsdebatten. Under tusentals år framåt i tiden tvingas kommande generationer att upprätthålla bevakning och regler kring de områden där avfallet har grävts ner (här får ingen borra eller gräva, eventuella läckage måste kontrolleras).

I stället för att på alla sätt försöka undvika att förvärra de problem vår generation redan ställt till med (koldioxid och kärnavfall) propagerar somliga nu för att kraftigt öka mängden mångtusenårigt avfall.

Låt oss satsa de pengarna och övriga resurser som krävs för att lösa våra energiproblem på ett sätt som gör att vår generation kommer ur den här krisen med hedern i behåll – även om det skulle blir dyrt! Om man ändå väljer att satsa på kärnkraften föreslår jag att man på de platser där avfallet grävs ner ristar runstenar med följande text: ”Det var vi som beslutade att det här radioaktiva materialet skulle skickas vidare till kommande generationer”, följt av de aktuella namnen.

Jag följer med intresse vilka som kommer att låta rista in sina namn på den stenen.

Ivan Johansson