Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Jon Olav Nesvold

Tänk på Karl-Bertil Jonsson i dag

Hur många människor som lever i misär skulle inte kunna hjälpas till ett drägligare liv med dessa enorma summor som svenska folket lägger på Black Friday och julklappar? skriver Henrik Scheutz.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Sedan några år har vi drabbats av Black Friday, som nu tycks ha blivit en hel vecka av konsumtionshysteri. Hur rimmar det med att leva hållbart och miljövänligt? Samma dag, den 29/11, är det ”Buy Nothing Day” – en internationell kampanjdag för att uppmana till minskad konsumtion.

Handeln i december förväntas liksom i fjol öka med tre procent, vilket innebär en omsättning på hela 79,8 miljarder kronor.

Det är mindre än en månad till julafton och som vanligt sätter den enorma köphysterin igång. Varje år slås nya rekord. Handeln i december förväntas liksom i fjol öka med tre procent, vilket innebär en omsättning på hela 79,8 miljarder kronor. Förra året minskade den dock, främst beroende på den rekordstora Black Friday-försäljningen. Genomsnittssvensken förväntades då handla för 7 817 kr under december. Jag är definitivt inte delaktig i denna galenskap, har i princip aldrig köpt julklappar, så min konsumtion ökar inte alls i december.

Folk köper många prylar som de inte behöver. Bortskämda barn får dyra leksaker, ungdomar kanhända märkeskläder, senaste iPhone och annat man klarar sig utan. Blir man lyckligare av att köpa en massa prylar?

Jag känner förtvivlan vid tanken på denna vansinniga kommers. Hur många människor som lever i misär skulle inte kunna hjälpas till ett drägligare liv med dessa enorma summor som svenska folket lägger på julklappar? Skänk i stället pengarna till bättre behövande. Ni ser väl ”Karl-Bertil Jonssons Julafton” på tv? Lär av denne osjälviske yngling som tog från de rika och gav åt de fattiga. ”Hade icke Karl-Bertils grymme faders hjärta veknat om han med egna ögon fått bevittna den glädje som han son spritt ut över samhällets bottenskikt?”

Henrik Scheutz