Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Tänd ett ljus för alla som behöver, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg / TT
Tänd ett ljus för alla som behöver, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Tänd ett ljus i den mörka adventskvällen

Vi ska en dag lägga bakom oss mörkret som vi upplever nu och istället få glädjas när ljuset återkommer, skriver Bertil Lindström.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi lever just nu i den mörkaste tiden på året. Vi tänder levande ljus i våra hus och myser med nära och kära. Det hette en gång i tiden att kura skymning, men de var för längesedan.

Nu är det kanske inte så lätt att glädjas och tända ljus när man inte ska eller får krama om de närmaste. Men coronasmittan kan inte släcka det minsta ljus vi tänder, för ljuset kommer alltid att segra. Vi ska en dag lägga bakom oss mörkret som vi upplever nu och istället få glädjas när ljuset återkommer.

Tänk på alla hemlösa, tänd ett ljus för dem och hoppas att deras hemlöshet ska leda till ett eget boende. Tänd ett ljus för dem som bara ser mörker, för alla ensamstående mammor som försöker göra den annalkande julhelgen minnesvärd för familjen trots brist på pengar, för alla de ungdomar som saknar omsorg. Som mobbar, slår, anlägger bränder på skolor för att ingen ser dem. Tänd ett ljus för dem som nattvandrar och ser dem som inte vi andra inte ser.

Vi tänder ett ljus för alla dem som ropar på hjälp. Vi tänder ett ljus för dem som planerar att avsluta sitt liv. Till dem vill vi säga, att alla ljus brinner i natten för att i den mörkaste natt ska ljuset ändå återkomma på nytt.

Vi tänder också ett ljus för alla som lämnat oss, drabbade av covid-19. Må det ljuset skina också klart för alla dem som sörjer och drabbats av sorg och saknad.

Till sist. Vi tänder också ett ljus för dem som ger ett leende till den medmänniska som han eller hon möter i denna mörka tid. Ett leende som också är ett tänt ljus för den som förlorat allt hopp.

För att citera Stig Dagerman:

Jorden kan Du inte göra om

Endast en sak är att göra.

En annan människa väl.

Stilla Din häftiga själ

Bertil Lindström