Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Syna militärövningarna

I år kryllar det av olika stora militärövningar i vårt närområde. Media har en stor uppgift att syna dessa, inte minst ur miljösynpunkt, skriver Jea Jonsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Den 11 maj – 4 juni (mitt under floras knoppning och faunas ”sätta bo”) arrangeras den största militära övningen på minst 20 år, ”Aurora 2020”. Ravlundafältet invaderas av militära fordon och soldater. Samtliga landets militära (och civila) enheter i landet; till land, havs och luften ingår och övningen kostar cirka 600 miljoner kronor. Hur många ton koldioxid som släpps ut vet ingen och militären redovisar inte.

Innan dess genomförs ”Defender Europe 20” då 37 tusen Natotrupper övar i östra Europa, på tröskeln till Ryssland och samtidigt som Moskva högtidlighåller 75-årsminnet av segern över Nazityskland. I Nordnorge genomförs en annan stor övning och på Västkusten blir det ubåtsjaktövning med 30-talet olika fartyg, tusen personer/soldater från svenska marinen och militär från Finland, USA och Frankrike.

Varför får vi inte läsa om detta i våra tidningar? Varför ställer inga journalister kritiska frågor?

Varför får vi inte läsa om detta i våra tidningar? Varför ställer inga journalister kritiska frågor?

Vi lever i en tid av klimathot men ifrågasätter aldrig/sällan militärens utsläpp. Och den fråga jag oftast ställer mig är; vad är det vi ska försvara? Rent konkret alltså. Och mot vem/vad?

Själv upplever jag att det största hotet är den militära upprustningen, både vad gäller klimat och vår säkerhet. Det talas om ”höjt säkerhetsläge”. Vad är det annat än ett sätt att skrämma upp och kanske på så sätt motivera de stora satsningarna på försvaret? Hur kan militären få tolv miljarder kronor för att köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot samtidigt som den ”lilla människan” önskar satsningar på något helt annat? Varför övar militären aldrig på fred? På dialog?

Det vore väldigt välkommet med reportage som svarar på vad det är som gör att militären får frisedel från redovisning av koldioxidutsläpp.

Jea Jonsson