Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varje individ är ansvarig för sina handlingar, skriver insändaren.

Straff ska vara avskräckande

Om alla får samma straff är vi inte heller lika inför lagen. Straff ska delvis vara avskräckande, skriver ”Ännu mer bekymrad”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

2/9 Gängkriminaliteten bekämpas inte med en nedrustad demokrati

Nej Lars, det är snarare du som är ett hot mot demokratin och anledningen till att man väljer att vara anonym. Istället för att diskutera sakfrågan går du på personangrepp och lägger in påståenden som inte finns i insändaren. Sakfrågorna ska inte påverkas av vem som säger vad, och de är: att vi är inte lika inför lagen i dag och att samhällets normer för rätt och fel har förändrats av politiska skäl. Det är svåra frågor med många nyanser som är svåra att få fram i en insändare (speciellt om man inte är ”politiskt skolad”).

Jämför om en trevlig förskollärare säger ”Jag ska döda dig” eller om en grovt kriminell gängmedlem säger ”Jag vet var du bor”.

Självklart så måste brott bevisas bortom rimligt tvivel men hur är beviskraven för vad som är rimligt tvivel? Jämför om en trevlig förskollärare säger ”Jag ska döda dig” eller om en grovt kriminell gängmedlem säger ”Jag vet var du bor”. Vad är rimligt tvivel för att det är ett grovt hot? Om man är en bokstavstrogen jurist kan bara förskolelärarinnan fällas.

Om alla får samma straff är vi inte heller lika inför lagen. Straff ska delvis vara avskräckande. En förskollärare som får en anteckning i polisregistret blir av med möjligheten att jobba inom sitt yrke. För en yrkeskriminell har samma straff inga som helst konsekvenser. Inga konsekvenser = inget straff.

Känsla för rätt och fel är enligt mig att 1) man ska inte trakassera eller bruka våld på någon annan och 2) man ska inte ta någon annans egendom. Hade alla (oavsett bakgrund) levt efter dessa enkla regler hade vi inte haft några problem. Det går inte att skylla på brist på resurser eller något annat. Varje individ är ansvarig för sina handlingar. Principiellt är det bara staten som får bruka våld och ta egendom (exempelvis skatt) om detta görs för att försvara invånarna och enligt lagen på ett rättvist och demokratiskt sätt.

Att ovanstående är stora problem i dagens Sverige är uppenbart för mig och hur man löser dem behöver givetvis de med kunskap bidra till. Men värre är att en del vill sätta demokratin ur spel genom att påverka så att vi inte kan diskutera dessa viktiga frågor.

Ännu mer bekymrad