Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Strävar alltid att bli bättre

Vi strävar alltid efter att bli bättre och är tacksamma för alla synpunkter när det gäller maten, skriver Linda Martinsson, Måltider regionservice.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Hasse, 23/5

Område Måltider hos Regionservice levererar varje år cirka tre miljoner patientmåltider till elva sjukhus i Västra Götalandsregionen. De som ska äta maten kan vara allt från två år till över nittio år. Många har nedsatt aptit för att de är sjuka. Andra har särskilda behov när det gäller näring, har allergier eller behov av annan specialmat.

Beroende på patient och dennes förutsättningar kan vårdpersonalen beställa olika typer av kost. Maten är näringsberäknad och följer Nordiska näringsrekommendationer. Det som kan se ut som en liten portion kan exempelvis vara en så kallad E-kost, som är näringsberikad, vilket också kan påverka konsistensen på viss mat. På Mölndals sjukhus har man kantinsystem, där vården lägger upp maten och kan anpassa portionsstorlek efter patientens behov. Patienten har också möjlighet att välja mellan flera rätter på menyn.

Det har inte varit några neddragningar när det gäller kostnaden för matportionerna och vi frågar kontinuerligt hur patienterna på sjukhusen i Västra Götalandsregionen upplever maten. I den senaste undersökningen blev medelbetyget 3,8 av en skala på 1–5. Våra kockar jobbar ständigt med att förfina och förbättra recepten. Regionen har också ett mål att 39 procent av maten ska vara ekologisk, klimatsmart och hållbar.

Vi strävar alltid efter att bli bättre och är tacksamma för alla synpunkter när det gäller maten.

Linda Martinsson

områdeschef Måltider, Regionservice