Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Kenny Hjälte

Strängare straff löser inga problem

Det finns inga belägg för att höjda straff minskar kriminaliteten, skriver Ragnvald Nilsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Som lösning på det dödliga våldet ljuder nu KD, M och SD-budskapet entonigt ut över landet ”hårdare straff”. Men tyvärr. Det finns inga belägg för att höjda straff minskar kriminaliteten. Inte ens dödsstraff är avskräckande. Däremot finns ett samband mellan kriminalitet och allt för stora ekonomiska skillnader i samhället. Men det vill väl inte den borgerliga trion se förstås.

Tittar vi oss omkring så finns det många länder med hög kriminalitet. Där är det också stora klasskillnader. För ett antal år sedan kämpade Sverige för ett jämlikt samhälle. Då var också kriminaliteten relativt låg. Men de senaste åren har klasskillnaderna i Sverige stigit och kriminaliteten har blivit allt råare. Då klyftorna i Sverige även framöver ser ut att öka lär vi få vänja oss vid att våldsbrott blir ett alltmer normalt inslag i vardagen.

Ragnvald Nilsson