Råvaror och energi kan sparas om industrivarorna importeras i stället för att belasta Sverige, skriver Magnus Rönnmark.
Råvaror och energi kan sparas om industrivarorna importeras i stället för att belasta Sverige, skriver Magnus Rönnmark. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Stoppa produktionen – för Sveriges bästa, eller?

Den tillverkande industrin medför stora problem, skriver Magnus Rönnmark.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Sverige har utvecklats så att vårt liv präglas av konsumtion. Välstånd bygger på kultur, vård, omsorg och boende. Det är därför hög tid att avveckla vårt tidigare beroende av gruvdrift, tillverkning och exploatering av skog och mark.

Att gruvdrift och skogsbruk bör avvecklas står klart. Råvaror som mineraler och trä finns tillgängliga från andra länder. Natur och artrikedom måste gå före utvinning av råvara till cement, stål, förpackningar och toalettpapper.

LÄS MER:Fattiga svenskar räddar inte klimatet

Den svenska produktionen av livsmedel stör flora och djurliv. Livsmedel finns att tillgå på en öppen världsmarknad, så det är onödigt att svensk natur belastas av jordbruk och uppfödning av slaktboskap.

ANNONS

Den tillverkande industrin medför stora problem. Råvaror och energi kan sparas om industrivarorna importeras i stället för att belasta Sverige. Allvarligast är att så stor del av befolkningen engageras i onödig tillverkningsindustri. Vi är en nation av konsumenter med stor köpkraft. Det är fullt möjligt att till rimliga kostnader importera alla de varor som den miljöstörande industrin tillverkar.

LÄS MER:Svenskar shoppar loss när restriktioner slopas

Produktion av energi passar inte Sverige. All energiproduktion medför miljöproblem och är störande för natur och friluftsliv. Energi kan köpas på världsmarknaden.

En betydande vinst, när all produktion avvecklas är all personal som frigörs. Då kan vi rekrytera till samhällsnyttiga verksamheter. Vård, omsorg, skola och rättsväsende får personal som varit uppbunden i produktion. Vi kan också med bibehållen samhällsservice sänka pensionsåldern till 55 år. Handel, underhållning, spel och fritidsaktiviteter får större omfattning till gagn för hälsa och välbefinnande.

Vi ser redan den politiska viljan att avveckla all produktion, men saknar tydliga beslut och handlingsplaner för den viktiga omgestaltningen av Sverige till ”vänaste land uppå jord”.

Magnus Rönnmark

LÄS MER:Hälsomaten som kan vara en klimatbov

LÄS MER:FI granskar osunda konsumentlån

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS