Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I slutändan så är det politikerna som bestämmer och också dem jag primärt talar till, förstår ni inte vad ni gör, undrar insändarskribenten. Bild: isabell Höjman/TT
I slutändan så är det politikerna som bestämmer och också dem jag primärt talar till, förstår ni inte vad ni gör, undrar insändarskribenten. Bild: isabell Höjman/TT

Stoppa onödigt lidande!

Sverige har ingen dödshjälp men sjuka åldringar borde själva ska få bestämma villkoren för sina avsked, menar insändarskribenten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag tycker att vi borde införa dödshjälp i Sverige. Sverige har ingen dödshjälp. Tycker inte du att sjuka åldringar själva ska få bestämma villkoren för sina avsked? Tycker inte du att de ska ges chansen att få en värdig död? Tycker du att vi helt ska köra över människors rätt till autonomi?

En sjuk åldring med sjukdomar som den gravt plågas av, som är oförmögen att komma upp ur sängen, med en sista önskan att få säga farväl till sina närmaste och äntligen få vila, ges inte chansen att själv få bestämma villkoren vid avskedet. Jag skulle gå så långt att säga att det är indirekt tortyr.

En tanke som förekommer inom den motstående sidan av debatten är att man inte kan ge en läkare i uppgift att genomföra dödshjälp. Men detta resonemang är ogrundat; det är självklart att läkare som känner att minskandet av smärta inte ska vara del av dess arbetsuppgifter inte ska behöva genomföra dödshjälpen.

I slutändan så är det politikerna som bestämmer och också dem jag primärt talar till, förstår ni inte vad ni gör? Ni tvingar sjuka och lidande att själva begå självmord. Ni stjäl deras enda chans till en värdig död. Sverige behöver dödshjälp nu!

Samuel Ward