Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Stoppa läckagen i välfärden

Sekretesskrav har effektivt blockerat möjligheten att samköra register för att hitta bidragsfuskare. Det måste ändras genast, skriver signaturen Hr Nilsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Varje gång finansministern ska motivera en skattehöjning så heter det att ”vi måste rädda välfärden”. Detta samtidigt som hela välfärdssystemet läcker pengar och nu talar vi inte om någon miljon hit och dit utan om mångmiljardbelopp!

Det måste till skarpare vapen i form av uppföljning, kontroll och revision i samtliga myndigheter som skriver ut bidrag i ett allt högre tempo. Regeringen säger sig förorda och uppmuntra mer samarbete mellan myndigheterna för att förhindra olaga utnyttjande av bidragssystemen. Men på myndighetsnivå säger man sig vara förhindrad av detta på grund av sekretess och att individen (som söker bidrag) kan bli kränkt!

Man tar sig för pannan ... när vi andra söker exempelvis ett kreditkort så görs det direkt en genomlysning av vår ekonomi via Skatteverket av något kreditupplysningsföretag.

Man tar sig för pannan ... när vi andra söker exempelvis ett kreditkort så görs det direkt en genomlysning av vår ekonomi via Skatteverket av något kreditupplysningsföretag.

Här kan regeringen börja med att luckra upp sekretesskraven mellan myndigheter. Bidragsfusk måste vara en prioriterad fråga på alla nivåer! Nu är det tv eller grävarna på tidningarna som hittar oegentligheterna.

Sedan kan man fortsätta med att avskaffa oordningen med samordningsnummer, som SvD rapporterade om härom veckan och där det framkom att 700 000 samordningsnummer utfärdats sedan systemet togs i bruk för 20 år sedan. Hur många av dem som det finns en verklig person bakom vet man inte men de har tillgång till alla välfärdssystemen oavsett om man är berättigad till det eller inte. Detta är en öppning för organiserad brottslighet som måste täppas till omedelbart!

Oskuldens och naivitetens tid är förbi. Skall regeringen nå upp till socialdemokraten Gustav Möllers klassiker; Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket; så måste man öppna ögonen och stoppa läckagen i våra välfärdssystem.

Hr Nilsson i Kba