Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
STOCKHOLM180316 Rinkeby, förort till Stockholm. Rinkey finns med på polisens lista över utsatta områden vad gäller brott och kriminalitet. Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT

Stoppa hyreshöjningarna nu

Skall enbart höginkomsttagare kunna bo i centrala eller renoverade lägenheter, undrar signaturen G Svensson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Både FN och svenska grundlagen slår fast att en bostad till en skälig kostnad är en mänsklig rättighet. Samtidigt har kommunen bostadsförsörjningsansvar. Ändå är det många som i dag inte har någon bostad utan står i kö under flera års tid.

Utarmande lyxrenoveringar

Desperationen är stor hos dem som letar efter bostad. Detta utnyttjas av fastighetsägare, som ”lyxrenoverar” lägenheter i samband med stambyten, vilket kan höja hyran med 50 till 60 procent.

Stambyte skall i sig inte generera högre hyra eftersom det räknas som ordinarie underhåll. I vissa fall ersätter man äldre väl fungerande inredning i kök och badrum med ny av sämre kvalitet. Skälet till renoveringen då är att det anses vara standardhöjande och utgör därmed grund för hyreshöjning. Dessa renoveringar sker såväl i hela kvarter som i enskilda lägenheter.

Högre marknadshyror

Genom Januariavtalet kommer marknadshyror införas 2021 i nyproduktion. Samtidigt skall det befintliga beståndet ses över, och attraktiva lägen ska till exempel skattas högre.

Detta kommer i praktiken innebära högre marknadshyror än vad lagen tillåter. Vissa menar att införande av marknadshyror skulle ge en positiv effekt på bostadssituationen. Men det gäller ju bara för de kapitalstarka – det blir ju inte fler lägenheter totalt.

Skall enbart höginkomsttagare kunna bo i centrala eller renoverade lägenheter? Skall segregationen öka i stället för att minska?

Och vart ska alla vi som inte kommer att ha råd med den nya hyran ta vägen?

Denna hyreshöjningshysteri måste hejdas och fler bostäder med rimliga hyror behöver byggas.

G Svensson