Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Stoppa det kontantlösa samhället

En vanlig fråga i affärer är numera ”Kan jag betala med kontanter?”. Detta är ju absurt, eftersom kontanter är ett accepterat statligt betalningsmedel.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Kontanter fungerar i andra länder men i Sverige strävar banker med flera mot ett kontantlöst samhälle. Detta ger ett mycket sårbart land, som inte klarar kriser.

Det finns en organisation, som arbetar mot en sådan utveckling, det så kallade Kontantupproret. Det är gott och väl.

Men den här frågan drabbar så många människor i vardagen. Därför vore det bra om Kontantupproret kompletterades med ett organiserat folkligt stöd. Vi konsumenter kunde börja med en kartläggning i vår närmiljö för att ta reda på vilka affärer, banker, kiosker, restauranger som fortfarande tar emot kontanter. Denna information kunde sedan spridas i sedvanliga kanaler, exempelvis sociala medier. Så kan vi konsumenter själva välja affärer med mera utifrån vilket betalningssystem, som vi föredrar.

Detta skulle vara ett första steg för att förhindra banker med flera att mot folkets vilja införa det kontantlösa samhället.

Stig Andersson