Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stenen kom från Bohuslän

I Göteborg finns många monument utförda av stenhuggare från just Hunnebostrand, men även utomlands finns deras arbeten att beskåda, skriver signaturen Sentida ättling.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Ingrid skall vara Ingrid. Detta är rubriken på en insändare i GP 5/4 och handlar om den pågående debatten om hur minnet av Ingrid Segerstedt bäst skall bevaras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I artikeln nämns det monument över fadern Torgny Segerstedt som finns att beskåda på Vasaplatsen i Göteborg. Detta monument kallat Pennan invigdes 31 mars 1955. Konstnären som ritade monumentet hette Ivar Johnsson och har för tid och evighet fått sitt namn inskrivet i alla konstregister. Detta helt enligt dåtidens sed. Med själva tillverkningen hade han dock ingenting att göra.

Monumentet tillverkades i Hunnebostrand. Ett råblock som vägde 27 ton hade efter sex veckors arbete förvandlats till Pennan, nu vägande fem ton. Arbetet utfördes av tre stenhuggare och gjordes helt för hand med handslägga och mejsel. Dessa skickliga yrkesmän hade ingen annan utbildning än 6-7 år i folkskola, något att tänka på i dessa dagar när även det enklaste jobb kräver minst gymnasiekompetens.

I Göteborg finns många fler monument utförda av stenhuggare från just Hunnebostrand, men även utomlands finns deras arbeten att beskåda. Exporten till andra länder har skildrats av Evert Taube som i Balladen om Ernst Georg Johansson från Uddevalla skriver: ”men kajerna är lagda av sten från Bohuslän”. (Handlade om Buenos Aires).

Hunnebostrands Bildarkiv gav 2015 ut broschyren Vart tog stenen vägen som i ord och bild berättar om en kort men intressant tid i svensk arbetarrörelses historia.

Sentida ättling