Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Leif R Jansson/TT
Bild: Leif R Jansson/TT

Starka krafter mot klimatomställning

90 internationella företag står för över 65 procent av alla utsläpp och bromsar genom sina beslut klimatomställningen, skriver signaturen Nr 8.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Maria Sandstedt, 15/2

Tack för ditt tänkvärda inlägg. Tyvärr är det så att många politiker och affärsmän, med makt att påverka mänsklighetens framtid, inte vill tro på klimathotet. Anledningen är inte att de är mer pålästa än vetenskapen utan att de inte vill förändra vår livsstil och de ekonomiska modeller detta bygger på.

90 internationella företag står, enligt en vetenskaplig rapport omskriven i bland annat tidskriften Science, för över 65 procent av alla utsläpp. 83 av dessa är fossilbaserade företag som olje-, gas- och gruvbolag, övriga är cementföretag. Av dessa betalar, bara som exempel, världens fem största oljebolag årligen, enligt publicerade vetenskapliga studier, 200 miljoner USD till klimatförnekelsen, dessutom betalar man politiker för att de skall stoppa klimatlagstiftningar.

Så många av dem som kan påverka och skapa förändring har valt att inte göra detta av olika skäl, främst ekonomiska, och de bromsar i stället utvecklingen genom sina beslut. Det blir därför i slutändan viktigt att vi vanliga människor genom våra val, våra beslut och vårt agerande försöker påverka utvecklingen. Vi får inte sluta att tro på detta.

Nr 8