Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stadsborna är välkomna till skärgården

För mig är stadsborna välkomna. Det är deras skärgård också, menar insändarskribenten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Skärgården räcker till för alla, anser insändarskribenten. Bild: Anders Ylander
Skärgården räcker till för alla, anser insändarskribenten. Bild: Anders Ylander

Apropå artikeln ”Skärgårdens sommaroro: bli sjuka eller bankrutt” (GP 17/5). Finns det inget mellanting?

Jag är född i södra skärgården, bor där nu och tillhör riskgrupperna för covid-19. Här finns gott om plats för fler människor på våra vägar och i vår natur. Är jag ute och promenerar så möter jag några få. Ibland ingen. Det är fler människor i naturen än på vägarna.

Här breder varken öbor eller stadsbor ut sig. För mig är stadsborna välkomna. Det är deras skärgård också. Däremot behöver vi inte göra mer reklam för skärgården. Göteborgarna vet om att den finns och låt dem komma hit. Men låt det ta stopp där. Hetsa inte!

Vi äger inte öarna bara för att vi bor här.

Mina barn, som är uppväxta här, och mina vänner undrar försiktigt om de vågar sig ut utan att bli lynchade. Det är många som längtar hit. Vad är det för konstigt klimat vi har fått? Det är snudd på omänskligt – vi och dem.

Flera av de som äger fritidshus här vågar sig inte ut. Problemet är inte öarna och deras storlek. Problemet är transporten med båtarna och situationen på Saltholmen. Det problemet måste Styrsöbolaget och Västtrafik kunna lösa. Sätt in fler båtar till exempel.

Vi äger inte öarna bara för att vi bor här. I så fall så bör vi inte åka in till Göteborg. Staden ägs av göteborgarna med de resonemanget. Jag har vänner som åker in med båten och spårvagnen till Göteborg för att köpa en present, luncha med en kompis eller andas lite stadsluft.

Är det okej? Ska de få komma tillbaka hit efter ett sådant besök? Med sunt förnuft och fler båtturer så kan vi samsas väl om utrymmet här.

Anonym öbo

LÄS MER: I år har vi semester som på 60-talet