Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mot totalitära regimer bör vi stå enade och agera handlingskraftigt, skriver Abdolnaser Hadidi. Bild: Office of the Iranian Supreme Leader
Mot totalitära regimer bör vi stå enade och agera handlingskraftigt, skriver Abdolnaser Hadidi. Bild: Office of the Iranian Supreme Leader

Stötta även oppositionella i Iran!

Europa gör rätt i att enat stå sida vid sida med Ukraina. Det bör de även göra det med det iranska folket och dess demokratiska opposition, skriver Abdolnaser Hadidi.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Den teokratiska regimen i Teheran försöker skymma situationen i Ukraina. I ett tal anklagade Ali Khamenei USA och väst för att blåsa upp situationen för egen vinning. Han ljuger helt enkelt. Ser han inte hur ukrainare, unga som gamla samt landets president och regering, tappert försvarar sitt land och dess självständighet? Khamenei försöker vrida bort strålkastarljuset från Ryssland, som är den skyldige till konflikten. Anledningen kan vara att Iran behöver Rysslands stöd i förhandlingarna om ett nytt kärnavtal.

Vi får inte ge vika för diktaturer och totalitära regimer eftersom de bryr sig inte om mänskliga rättigheter och internationella lagar. Europa gör rätt i att enat stå sida vid sida med Ukraina. Det bör de även göra det med det iranska folket och dess demokratiska opposition.

Ukraina är Europa, men även om Iran inte tillhör vårt närområde är det inte okej att negligera den tyranni och det skräckvälde som mullorna skapat under över 40 år.

Diktaturer brukar hålla varandra om ryggen, det är exakt det som den iranska regimen gör nu genom att stötta Ryssland. Därför är det oerhört viktig att alla goda krafter och demokratier i Europa stöttar ukrainare som kämpar för sin frihet, men även stöttar det demokratiska motståndet i Iran.

Mot totalitära regimer bör vi stå enade och agera handlingskraftigt, för det är det enda sättet att demokrati kan leva vidare och gro i andra delar av vår jord.

Abdolnaser Sadidi, människorättsaktivist

LÄS MER: Källor: Nytt kärnenergiavtal med Iran nära

LÄS MER: Iran: Kärnavtal närmare än någonsin