Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Jari Välitalo
Bild: Jari Välitalo

Står de och ljuger om antibiotika?

Europa dör över trettiotusen människor om året av penicillinresistens, dessvärre ser det ut som detta fenomen kommer att öka, skriver Anders L Larsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Under den senaste tiden har en del som förespråkar ökad import av varor från länder där det används penicillin som tillväxtmedel hävdat att penicillinresistens inte kommer från matvaror där man i produktionen använt penicillin. Därtill påstår de att det inte finns något penicillin i kött eller mjölkprodukter. Hur hänger detta ihop då det bland annat livsmedelsverket konstaterats att det finns penicillin i kött som importerats. Kan det vara så att de som förespråkar en ökning av import av kött från länder där penicillin används att de står och ljuger. I Europa dör över trettiotusen människor om året av penicillinresistens, dessvärre ser det ut som detta fenomen kommer att öka.

Om jag förstått WHO rätt så får vi det fräschaste köttet från Island, Norge, Sverige och Finland, vilket är länder som använder mediciner och diverse kemikalier sparsamt i livsmedelsproduktionen.

Jag har inget mot att man använder penicillin till sjuka djur, att det används som tillväxtmedel vid köttproduktion ser jag som däremot som högst otillfredsställande.

Anders L Larsson