Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Sprid inte villfarelser om solstormar

Sprid inte villfarelser om solstormeffekter på vårt elnät eller järnvägssystem, skriver signaturen Ulf.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Christer Nylander, 17/3

Solstormar kan - om inte elsystemets (det stora nationella) skyddssystem skydda ingående komponenter, framförallt transformatorer, från att förstöras - medföra väldigt långa elavbrott för stora delar av nationen. Detta får andra svara på hur och om det är under kontroll.

Men, elavbrott (oberoende av orsak) förstör inte el- och elektronikkomponenter (möjligen någon promille kan gå sönder vid successiva spänningssänkningar till noll spänning). Det varierande lågfrekvent jordmagnetiska fältet, orsakat av solstormen, påverkar INTE små system såsom datorer eller kretskort i bilar! Det krävs stora slingor såsom nationella kraftnät eller järnvägssystem för att den inducerade spänningen ska kunna orsaka fel.

Jag förmodar att kärnkraftverken, som producerar el, använder denna egenproducerade el för sin egen försörjning. Detta oberoende av om komponenter i det nationella elsystemet går sönder.

Sprid inte villfarelser; fråga i stället om det finns ett skyddssystem i vårt elnät eller järnvägssystem mot solstormseffekter.

Ulf